Rekordní český palindrom

29.01.2016 10:22

Básník Milan Šedivý sepsal palindrom, který dne 1. 2. 2016 registrovala Agentura Dobrý den jako nejdelší v českém jazyce, čímž se dostal do České knihy rekordů. Autor k registraci musel agentuře podat výklad významu a rovněž způsob vzniku tohoto drobného proroctví.

U kin bez Alí Baby, chýš je lese ve dubu. On umotá cílům jednotu. Noho pohonů, tón dej mu, líc atomu, no ubude veselejších i bab i lazebníků.

Výklad :
Palindrom se dělí na dvě části. Na situaci a její rozřešení. První věta rozkresluje atmosféru dvou kontrastních míst: města jako opěrné dominanty bavící se civilizace, oproti přírodě, která však za jistých okolností může být skromným obydlím (slovo chýš). Část "U kin bez Alí Baby" současně míří k vykořeněnosti filmové kultury: Alí Baba je známá postava z orientálních vyprávění, ze starobylé kultury. Oproti tomu přírodní část "chýš je lese ve dubu" svou nezvyklou, starobylou slovní vazbou přináleží k tomuto původnímu a prastarému.
Pokud první věta je polarizována do protilehlých kontrastů, pak v reakci na to přichází jakýsi hrdina v zájmenu On, aby situaci vyřešil a nastolené kontrasty spojil. Světu rozdělenému do jednotlivých zájmů načrtne společný cíl. Poněkud vzletným způsobem s básnickým patosem, nepostrádajícím však ani intelektuální ironii v metaforice ("noho pohonů"), jsou vzývány síly, aby onoho Jedince posilnily, obdařily ho smyslem pro krásu a citem pro detail. Básník si nicméně uvědomuje, že práce na velkém cíli neznamená zábavu ("ubude veselejších" oproti úvodnímu "u kin"). Zároveň obě podstatná jména "bab i lazebníků" naznačují stáří, v kontextu závěru tedy signalizují nastolení nového pořádku po příchodu tohoto hrdiny, dějinný posun. Ale může se tu také skrývat fakt, že babám budoucnost chystá tváře mladých žen, kdy ti pradávní lazebníci už nebudou potřeba. V tom tkví tajemství budoucnosti i tajemství poezie... Ačkoliv se autor nepovažuje za proroka, literárně jde tedy o proroctví.

Autor se věnuje tvorbě palindromů přibližně rok. Mezi své nejzdařilejší počítá tyto:

Nakroj orkán.

Rozvinul luny vzor.

U obory vyrábí Lybary výrobou.

Olda mase hor vmaloval hlavolam v roh esa, Madlo.

Mez u Havan a u čápa a dále ta rozoráte lada: Apačů a Navahů zem.

Mezanin. Selko-babo, aby byl libý baobab, ó klesni na zem.

Umí zimu koniklecí - nepotopeny celky noků mizí mu.

Pochop, umírá na rýmu pochop.

Potu uteč, četu utop!

Do váz olej, a jel o závod.
 




 

Kontakt

Milan Šedivý Ve zprávě prosím ručně upravte @, jde o opatření proti automatickému spamu. milansedivy(zavináč)post.cz