OČEKÁVEJTE nového Vrchlického

04.01.2020 17:52

Nakladatel Milan Šedivý chystá do prodeje tučnou dvojknihu, kterou zároveň edičně zpracoval. Vychází z korespondence, kterou básník zaslal Justýně Vondroušové, slánské učitelce. Tituly vyjdou 20. ledna 2020.

Vrchlického komplet z let 1904-1908 tvoří: korespondence JAROSLAV VRCHLICKÝ SVÉ MILENCE, jíž doprovodí NOVÁ sbírka básní PÍSNĚ VIVIANY, která byla z korespondence vybrána. Sestává z 86 básní a půjde shodou náhod zároveň o 86. původní básnickou knihu našeho nejproduktivnějšího literáta. Je to první Vrchlického literární novinka od roku 1963, kdy vyšla v rámci souborného díla kniha Žeň času, obsahující dosud poslední nepublikované verše. Písně Viviany mají 132 stran a jsou kompletně sestaveny z neznámých básníkových textů.

Korespondence J. V. své milence má rozsah 508 stran + 16 stran barevných příloh a dalších obrazových dokumentů v černobílé podobě. Obsahuje také neznámé básně a ještě k tomu cenný reflexivní deník. Čtenář nahlíží básníkovi pod ruku při tvorbě jeho jediného románu Loutky a zároveň sleduje cestu na jeviště her Godiva, kterou byl zahájen provoz Vinohradského divadla, opery Jessika, nebo Trilogie o Simsonovi, jejíž premiéru v Národním divadle i básník reflektuje, včetně jejího neblahého a trapného debaklu. Čtenář se také dozvídá o nadějích spojených s Nobelovou cenou, o povaze a organizaci důvěrného a utajovaného vztahu s Vondroušovou, přečte si dokonce i dvanáct jejích dopisů básníkovi a mnoho dalšího.

Kontakt

Milan Šedivý Ve zprávě prosím ručně upravte @, jde o opatření proti automatickému spamu. milansedivy(zavináč)post.cz