Připravuje se knížka palindromů

11.04.2020 15:55

Nakladatelstvíčko Pro libris při Knihovně města Plzně chystá v nákladu 200 kusů novou sbírku Milana Šedivého s řízným názvem Kabát i tabák.

Půvabná knížka o 52 stranách přináší 299 palindromických útvarů, převážně větného charakteru, zakladatelskou stať k palindromu i první původní českou ráčkovou báseň v čele sbírky, neboť byly dosud známy leda Taufrovy parafráze Chlebnikova. Čtenář má tudíž čáku se dočíst přes tři stovky nových původních českých palindromů.

Drobná knížka je mimořádnou i z výtvarného pohledu. Naleznete v ní totiž 23 ilustrací či drobných vinět od renomované jihočeské výtvarnice Dominiky Sládkové-Paštékové, toho času pedagožky na Katedře výtvarné výchovy PF Jihočeské univerzity. Kniha brzy půjde k tiskaři, barva obálky je ještě otevřená. Budou opět dvě barevné varianty, či jediná? A jaká?

S Dominikou Milan spolupracuje na druhé knize. Poprvé se tak stalo na jeho pseudonymním titulu K. H. Bráchy - Bác!

Inspirací k této knize bylo anglicky psané haiku zaznamenané z palindromů. Autor původně chtěl nasbírat k překladu tohoto haiku český slovní materiál a vytvořit překladový ekvivalent. Nakonec samotné haiku zůstalo opominuto, zatímco původní záměr přerostl i svůj cíl, čímž vznikla tato skorobibliofile.

Nuže snad i vy překonáte "Úmor dní, lapsus palindromů", jak zní ráček z podtitulu chystané novinky. Ať se vám líbí.

Kontakt

Milan Šedivý Ve zprávě prosím ručně upravte @, jde o opatření proti automatickému spamu. milansedivy(zavináč)post.cz